Ψυχαναλυτικές Δομές – Υστερία

Event details

  • Saturday | September 22, 2018
  • 11:00 am
  • The Cyprus Society of the SFL, 18 Polygnostou Street, Santhemis Court 2, 1st Floor, 103, P.C. 3082, Limassol, Cyprus

Speaker: Dimitra Gorgoli, Psychiatrist and Lacanian Psychoanalyst

Language: Greek

Entrance fee:  €20

Summary

“Η φετινή σειρά σεμιναρίων θα είναι εστιασμένη στις ψυχαναλυτικές δομές. Η ψυχαναλυτική δομή απέχει αρκετά από την ψυχιατρική διάγνωση, που επικρατεί στον καθημερινό λόγο. Υστερία, ιδεοψυχαναγκαστική νεύρωση, διαστροφή, ψύχωση, κανονικόμορφη ψύχωση, αυτισμός, το ερώτημα της δομής είναι πάντα καίριο κι αποτελεί φλέγον ερώτημα κάθε εποπτείας.

Διασχίζοντας λοιπόν τη διδασκαλία του Φρόυντ και του Λακάν, θα σταθούμε στα σημεία εκείνα που ρίχνουν φως στην ανάδειξη των επιμέρους στοιχείων των δομών, τα οποία μας βοηθούν να κατασκευάσουμε ψυχαναλυτικά ένα περιστατικό. Η κλινική κατασκευή είναι σημαντική, καθώς μας βοηθά να προσανατολιστούμε σωστά στην κατεύθυνση της ανάλυσης, χωρίς βέβαια ποτέ να ξεχνάμε την μοναδικότητα του κάθε υποκείμενου και τις συνθωμικές του λύσεις.

Το πρώτο φετινό σεμινάριο λοιπόν, δεν είναι άλλο από αυτό της υστερίας, αποδίδοντας έτσι φόρο τιμής στην υστερική, η επιθυμία της οποίας ξεκίνησε τις πρώτες αναλύσεις εδώ κι ενάμιση αιώνα. Θα σταθούμε ιδιαίτερα στην περιπτώση της Ντόρας, της γνωστής υστερικής που ανέλυσε ο Φρόυντ σε ένα από τα τέσσερα ιστορικά ασθενείας και την οποία επεξεργάστηκε εκ νέου ο Λακάν στη συνέχεια. Μια περίπτωση-διαμάντι της υστερικής προβληματικής, η οποία αναδεικνύει έξοχα το υστερικό ερώτημα «Τι είναι η γυναίκα; Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα;»

Θα υπάρξουν επίσης αναφορές κι από άλλες κλινικές περιπτώσεις υστερικών υποκειμένων κι αναλόγως με τη διάθεση του κοινού για περαιτέρω εμβάθυνση στην κλινική της υστερίας, το σεμινάριο μπορεί να συνεχιστεί και την επόμενη φορά.”