Seminar: Introduction to Oedipus Complex: From Freud to Lacan

On 9th of February 2019 a Lacanian Psychoanalyst Angelos Tsialides will hold a seminar with the title “Introduction to Oedipus Complex: From Freud to Lacan”. This seminar will be the first in a series of seminars addressing the subject of Oedipus.

Address: 18 Polygnostou Street, Santhemis Court 2, 1st Floor, 103, Limassol 3082

Time: 16:00 – 18:00

Entrance fee:  €20

Language: Greek

For reservations contact Eleftheria Panayiotou 99 557879

Εισαγωγή στο Οιδιπόδειο: Από τον Φρόιντ στον Λακάν

Ο Φρόιντ στις κλινικές του παρατηρήσεις είχε εντοπίσει από πολύ νωρίς ότι το παιδί γύρω στα 4 του χρόνια αρχίζει να εκδηλώνει ένα σύνολο φιλικών και εχθρικών επιθυμιών προς τους γονείς του, οι οποίες εξαρτούνται από το αν κατευθύνονται προς το ίδιο ή το αντίθετο φύλο. Λόγω αυτής της σχέσης με το φύλο, τις περιέγραψε ως ερωτικές επιθυμίες και επέλεξε το μύθο του Οιδίποδα για να τις απεικονίσει, διατυπώνοντας έτσι αυτό που ονόμασε ως Οιδιπόδειο Σύμπλεγμα (Oedipus Complex).

Ενώ στην αρχή ο Φρόιντ ήταν επιφυλακτικός για αυτή του την παρατήρηση, στη συνέχεια μέσα από την κλινική του εμπειρία διαπίστωσε ότι από αυτή τη διαδικασία δεν διαφεύγει κανένα παιδί και ότι αυτή η σχέση με τους γονείς επανεμφανίζεται με ποικίλους τρόπους και μέσα στις εκφάνσεις της υπόλοιπής ζωής του ανθρώπου, χαρακτηρίζοντας έτσι τη ζωή του ενήλικα. Γι΄ αυτό και το Οιδιπόδειο περιγράφεται ως ο κύριος άξονας της ψυχοπαθολογίας στην ψυχανάλυση.

Ο Λακάν όμως, ερμηνεύοντας τον Φρόιντ, δεν παρέμεινε στο κομμάτι της ψυχολογικής παρατήρησης, της συμπεριφορικής εικόνας δηλαδή που δίνεται από το σενάριο του μύθου, η οποία υποβιβάζει το Οιδιπόδειο σε μια φάση ανάπτυξης του ανθρώπου που παρατηρείται στα 4 του χρόνια. Μέσα από τον Λακάν λοιπόν, διαπιστώνουμε μια μεταψυχολογική δομή να υποκινεί το εν λόγω σενάριο, όπου δεν έχουμε να κάνουμε με σχέσεις φύλου που να το καθοδηγούν, αλλά ίσα-ίσα το φύλο να προκύπτει μέσα από αυτή τη διαδικασία, και επειδή πλέον δεν μιλούμε για αγοράκι ή κοριτσάκι αλλά για υποκείμενο του λόγου, εντοπίζουμε μια ασυνείδητη επιθυμία από τους γονείς να καθοδηγεί το υποκείμενό μας μέσα από αυτή τη διαδικασία που δεν είναι παρά μια κοσμογονία.

Το σεμινάριο αυτό θα είναι το πρώτο σε μια σειρά σεμιναρίων που θα ασχοληθούν με το Οιδιπόδειο και θέματα που απορρέουν από αυτό, μεταξύ των οποίων το σώμα, το φύλο, ο «φαλλός» και το «σύμπλεγμα ευνουχισμού», η πατρική λειτουργία, οι ψυχαναλυτικές δομές ως λύση του Οιδιπόδειου. Το σεμινάριο αυτό θα αποτελέσει τη βάση για να κατανοηθεί η υπόλοιπη θεματολογία.